Ще се борят със затлъстяването  в Търговище
Ще се борят със затлъстяването в Търговище / Диляна Стойчева

За последните две години сериозен проблем при децата продължава да бъде затлъстяването, отчитат от РИОКОЗ-Търговище.

Свръхтеглото заема трайно второ място в класацията на регистрираните при профилактичен преглед заболявания при деца до 7-годишна възраст и първо място при учениците. Освен с генетични фактори, това заболяване е свързано до голяма степен с небалансираното хранене и слабата двигателна активност на децата. Значение имат също недостатъчната информираност на родителите относно здравословния модел на хранене и стил на живот.

От РИОКОЗ ще направят анкетно проучване сред родителите на всички първокласници в гр. Търговище с цел изготвяне на ситуационен анализ по отношение на хранителния режим, хранителните предпочитания и двигателната активност на 7-годишните малчугани. Тези от тях, които се хранят най-нездравословно, не спортуват достатъчно и са застрашени от наднормено тегло ще оформят целевата група по програма "Аз умея здравословно да живея". В продължение на четири години с тези ученици ще се работи целенасочено в посока информираност и повлияване на хранителните навици и поемане на отговорност за собственото здраве.

От 03. до 09.11.2008г. предстои отбелязване за трети път на Националната седмица за борба със затлъстяването. Предвидени са дни на отворените врати в РИОКОЗ, по време на които ще се разясняват принципите на здравословното хранене. Ще бъдат осъществени работни срещи с медицински специалисти от училищата и детските градини, обучение на кухненския персонал на детските заведения и училища по безопасност на храните, промоция на здравословни храни. През седмицата ученици от Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии – Търговище ще приготвят здравословни храни. Предвиден е и конкурс за изработване на “Най-атрактивен пловодо-зеленчуков палячо, робот…” сред деца и ученици.