С възпоменателна церемония и шествие шуменските арменци отбелязаха 100 години от геноцида
С възпоменателна церемония и шествие шуменските арменци отбелязаха 100 години от геноцида / снимки: Дарик-Шумен

С възпомнателна церемония арменската общност в Шумен почете жертвите на геноцида от 1915 г. Около 100 души се събраха на площад „Кристал", където се проведе официалната част от отбелязването на 100 години от арменския геноцид. Сред официалните лица бяха депутати, общински съветници, както и местни парламентаристи от предходния мандат, които през 2008 г. приеха декларация осъждаща холокоста над арменския народ.

С възпоменателна церемония и шествие шуменските арменци отбелязаха 100 години от геноцида
netinfo

По време на церемонията военният историк Мишо Йорданов раказа за събитията от преди 100 години и жертвите на гоненията срещу арменците по време на Първата световна война.

„Поклон пред великия български народ за неговото милосърдие и състрадателност. Българската държава преди 100 години е дала не само подслон, но и топъл прием. Вече три поколения родени в България потомци на бежанците са възпитани да я обичат, да бъдат верни, да бъдат признателни и достойни нейни граждани", заяви в словото си Крикор Паносян. Той заяви още, че на днешния ден арменците искат да отправят послание за мир към цялото човечество.

С възпоменателна церемония и шествие шуменските арменци отбелязаха 100 години от геноцида
netinfo

В знак на признателност, присъстващите на церемонията положиха венци и цветя на Паметника на загиналите във войните шуменци.

В небедо над Шумен полетяха 10 черни гълаба - по един за всяко едно десетилетие от 1915 г. до сега, след което бе пуснат и един бял гълъб - символ на мира. След това шуменските Арменци проведоха траурно мълчаливо шествие по централната пешеходна зона на Шумен - до арменската църква, където пред паметника на геноцида бяха положени венци и цветя.