Пукнати по асфалтираните улици са основните констатирани дефекти след проверка
Пукнати по асфалтираните улици са основните констатирани дефекти след проверка / Невена Николова

Проявени напречни пукнатини по улиците, които бяха пресфалтирани с пари от облигационния заем са основен проблем, констатиран от комисиите, които инспектираха състоянието на пътните настилки по всички 6 Лота. Това стана ясно от думите на зам.-кметът инж. Иван Йонков, който съобщи че резултатите от проверките вече са обобщени. „Такива пукнатини има по голяма част от улиците, в процентно изражение са налични в под 1% от преасфалтираните улици, но са факт", заяви зам.-кметът. По думите му, причината е лошото качество на битума, който се използва, а не в начина на полагане. „Почти цяла България ползва битум от един и същ източник, ние не правим изключение и ползваме същия битум", добави той.

Искането на общината е там, където има такива пукнатини, фирмите-изпълнителки да ги залеят отново. Очакванията обаче са до есента отново да се проявят такива пукнатини и поради тази причина, общината настоява да се смени технологията на отстраняване на дефектите. „Искаме констатираните такива участъци, след предстоящите проверки през есента да бъдат фрезовани и след това отново преасфалтирани. Това ще стане за сметка на фирмите или за сметка на гаранцията", заяви още инж. Йонков.

Като втори проблем, след проверките той изтъкна констатирането на некачествено положени тротоарни плочки. Условието на общината е те да бъдат подменени. Третият проблем е свързан с маркировката, като е необходимо премаркиране на част от нея.

Предстои общината да предостави констатациите на фирмите и те ще имат под един месец срок за отстраняване на дефектите. Веднага след това администрацията ще проконтролира извършените ремонти.

„Никоя от фирмите не оспорва претенциите на комисиите, които проверяваха, нямат претенция и за това, че ще поддържат тези настилки в продължение на 5-годишния гаранционен срок", добави още Йонков.