Представят албума „Военни паметници в Община Търговище”
Представят албума „Военни паметници в Община Търговище” / Диляна Стойчева

На 5 ноември /петък/ от 17 ч. в Регионален исторически музей – Търговище, в Славейковото училище, ще бъде тържествено представен албумът „Военни паметници в Община Търговище”. Ще бъде открита и изложбата „..Българийо, за тебе те умряха…”, посветена на 125 години от Сръбско - българската война и всички загинали за Отечеството.

Изданието е дело на музейните специалисти Тоня Любенова, Магдалена Жечева и Николай Ставрев. В него са представени 29 паметници и паметни плочи от 24 населени места в Община Търговище, свързани с почитта и преклонението пред подвига и жертвата на загиналите по бойните полета на войните за национално обединение. Публикуваните снимки показват актуалното състояние на военните паметници. Специално място е отделено на известния за търговищенци Войнишки паметник, чийто автор е големият български скулптор Любомир Далчев. Публикувани са уникални и неизвестни до днес снимки от тържествата по откриването на този паметник.

Албумът има и втора важна, значима част. За първи път са събрани и публикувани списъци с имената на всички загинали воини от гр.Търговище и селата на общината, оставили своите кости по бранните полета за свободна и обединена България във войните 1885 г., 1912/1913 г., 1915 – 1918 г., 1944-1945 г. Публикуваната информация е резултат от проучвания, както на паметните знаци по места, така и на документи в Централния военен архив и Регионален исторически музей – Търговище.