Поискаха оставките на кмета и председателя на общинския съвет в Нови пазар
Поискаха оставките на кмета и председателя на общинския съвет в Нови пазар / netinfo

Общинските съветници от ДСБ и БСП поискаха оставката на кмета на Нови пазар Румен Панайотов, по време на днешното заседание на местния парламент, което продължава и в момента.

„Аз съм длъжен да изпълнявам задълженията си и нямам право да абдикирам от поста си. Ако вие като общински съветници имате правно основание да ме отстраните, направете го”. – каза по време на сесията кметът на Нови пазар Панайотов.

По време на заседанието Галя Антонова – лидер на ДСБ Нови пазар поиска оставката и на Сами Авджъ, председател на общинския съвет. Той заяви, че няма намерение да се оттегля.

В сесийна зала днес кметът заяви, че задържаният Георги Митев, който е разследван за източването на близо 1 млн. лв., отпуснати за преодоляване на щети от наводненията, го е потърсил сам. Митев е обещал, че безплатно ще пише общински проекти, като един ственото му условие е било сам да избира фирмите, с които ще работи. Кметът е приел офертата му, тъй като Митев е обещал, че фирмите-изпълнителки ще са от Нови пазар.

По информация на Дарик, групата общински съветници от БСП е приела декларация, в която настоява кмета Панайотов да се оттегли сам от поста си или да излезе в отпуск, докато разследването за източените близо 1 млн. лв. тече. В противен случай съветниците от БСП ще откажат да се явяват на заседания на местния парламент. Според тях, Панайотов няма морално право да упралява. Те настояват да бъде сформирана общинска комисия, която да разследва случая в подробности.

 

От ДСБ предложиха да бъде гласувана забраната на средства, с които да бъдат извършвани ремонти на обекти, засеганти от наводненията. Според Панайотов обаче това е недопустимо, тъй като много от засегнатите обекти в региона имат спешна нужда от ремонт. Те са поискали да бъде сформирана и анкетна комисия от експерти и специалисти, която да разследва случая с източените пари.

Извънредната сесия на местния парламент бе инициирана от ДСБ. Искането бе на нея да бъдат получени обяснения за това по какъв механизъм са отпускани средствата и какъв е бил контрола по тяхното изразходване.

В сесийна зала присъстват 17 от всичките 21 общински съветници.