Подобряват училищната база в две шуменски школа
Подобряват училищната база в две шуменски школа / Дарик-Шумен

Община Шумен е спечелила финансиране по два проекта за подобряване и доизграждане на училищната база. Първият е за изграждане на достъпна среда на хора с увреждания, а вторият за изграждане на спортна площадка. Стойността на проектите е по 100 000 лв., като условието е било парите да се осигурят чрез съфинансиране от по 50% oт Министерството на образованието, младежта и науката и община Шумен. Проектите са били одобрени, но Министерството ще осигури само по около 37 000 лв. Това съобщи по-рано днес заместник-кметът по образование и култура на Шумен Живка Тонева.

По думите й, заради намаленото финансиране, достъпна среда ще се изгради само в едно училище, а не в две, както първоначално се е предвиждало по проект. „Вероятно ще реализираме средствата за нуждите на СОУ „Сава Доброплодни", защото е най-голямото училище в Шумен и там вече има започнато изграждане на достъпна среда", обясни Тонева. Предвижда се да бъде изграден асансьор, подходи за равен достъп до цялата сграда на учебното заведение. Спортна площадка с изкуствена настилка ще бъде направена в СОУ „Трайко Симеонов". Строителните дейности ще започнат през следващата година, стан ясно още днес.

„Очакваме средства по програмата за обезщетенията на съкратените учители", каза още Живка Тонева. По думите й, в общинските училища са съкратени около 30 преподаватели, които са обхванати от тази програма.