Община Шумен кандидатства с проекти за развитие на туризма за над 7 млн. лв.
Община Шумен кандидатства с проекти за развитие на туризма за над 7 млн. лв. / снимка: Дарик-Шумен

Община Шумен подготвя проекти на стойност около 7 500 000 лв., чиято цел е устойчивото развитие на туризма. Това е станало ясно по време на заседание на Консултативния съвет по туризъм към община Шумен, информират от пресцентъра на местната администрация.

Кандидатстването с проектите е по ОП „Регионално развитие" по следните схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: „Подкрепа  за развитието на природни, културни и  исторически атракции" на стойност 6 000 000 лв., „Подкрепа за създаване  и промотиране на иновационни културни събития" на стойност 500 000 лв. и „Подкрепа  за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите" на стойност  1 000 000лв.  

На заседанието е била разгледа информация за разработените от Общинското предприятие за туризъм „Мадарски конник" рекламно-информационни продукти и дейности в изпълнение на Годишната програма за развитие на туризма.

Отчетено е било, че е извършена  голяма по обем работа за актуализиране и систематизиране на информационно-справочната база данни, необходими за оптималното функциониране на туристическите дейности в региона. В ход е подготовката на рекламни материали за участието в туристическите борси през 2011 г.