Областният управител прие архиерейския наместник на Арменската епархия в България
Областният управител прие архиерейския наместник на Арменската епархия в България / снимка: Областна администрация-Шумен

Областният управител Венцислав Венков се срещна с архиерейския наместник на Арменската епархия в България Негово високопреподобие архимандрит Абгар Овакимян, който е на посещение в Шумен.

"Арменците в България не се чувстват като гости, а живеят като пълноправни граждани на държавата и аз се радвам, че в Шумен отношенията са приятелски", каза Негово високопреподобие архимандрит Овакимян. Той благодари на шуменци за отношението към арменската общност, като специално подчерта организирането в града през миналата година на честване по повод 200 години от първото гражданско честване в България на Светите братя Крили и Методий, доказателство за което е писмо от 1813 година на арменския пътешественик Минас Пъжъшкян.

Венцислав Венков изрази голямото си уважение към представителите на арменската общност в Шумен. „Така се е случило в историята, че тук в нашия регион живеят представители на различни националности, но ние съжителстваме мирно и заедно се борим с проблемите на кризата", каза губернаторът, който определи запазването на етническия мир като една от най-важните му задачи като областен управител.
Той прие поканата на архимандрит Овакимян да бъде гост на честването на 180-та годишнина от построяването на Арменската апостолическа църква в Шумен, която ще бъде отбелязана през есента на тази година. Шуменската църква е сред водещите в страната от общо дванадесет действащи арменски църкви в България, каза Негово високопреподобие архимандрит Овакимян.

Архиерейският наместник на Арменската епархия в България е в Шумен по повод провеждането на общоцърковно делегатско събрание за избор на нов Епархийски съвет на Арменската апостолическа църква. Очаква се да присъстват около 52 делегати, представители на арменската общност от цялата страна. Събранието ще се състои в нашия град на 11 януари и негов гост ще бъде областният управител Венцислав Венков.