Областният управител отправя запитване към ДКЕВР за редуциране на цената на водата в Шумен
Областният управител отправя запитване към ДКЕВР за редуциране на цената на водата в Шумен / netinfo
Областният управител отправя запитване към ДКЕВР за редуциране на цената на водата в Шумен
78133
Областният управител отправя запитване към ДКЕВР за редуциране на цената на водата в Шумен
  • Областният управител отправя запитване към ДКЕВР за редуциране на цената на водата в Шумен

Областният управител Донка Иванова ще отправи питане към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за редуциране цената на водата в Шумен, съобразно нейното качество. Това стана ясно след днешното заседание на консултативната група, която се събра по покана на Иванова в кабинета й. Заседанието бе свикано заради проблема с мътността на водата. В срещата участие взеха управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов, омбудсманът Иван Капралов, представители на протестиращите шуменци.

След края на разговорите, пред журналисти Добромир Драев от гражданския инициативен комитет оповести четирите искания на гражданите - редуциране на цената на водата в Шумен, съобразно нейното качество, ВиК-Шумен да спре всички съдебни дирения срещу некоректни длъжници, тъй като те се отнасят за неплатени сметки за некачествена вода, ВиК да подпише индивидуални договори с всеки потребител и да бъде подписано споразумение с дружеството, че ще предприеме мерки за подобряване на качеството на водата.

„Ние като граждани може да подкрепим всички действия, които държавата и институциите предприемат, но ние нямаме отношение по решаване на проблемите на ВиК оператора, всеки сам трябва да си реши проблемите", коментира още Драев.

Управителят на ВиК-Шумен отказа да коментира тези искания. Дамянов само посочи, че още през миналата година дружеството е изготвило проект за санитарно-охранителна зона на яз. „Тича", който в момента очаква одобрение от Басейнова дирекция. По думите на Дамянов, това ще струва около 18 млн. лв. Той каза още, че в момента ВиК-Шумен има несъбрани задължения от битови абонати за около 1,4 млн. лв.

Областният управител ще предприеме необходимите действия към ДКЕВР да бъде отправено искане за понижаване цената на водата, след като до администрацията постъпи съответния сигнал от гражданския комитет. По думите й, по време на днешната среща са се обсъждали възможности за действия за решаване на проблема за периода, през който ще започне и продължи строителство на пречиствателна станция. „Говорим за качеството на водата и за една социално поносима вода. Консултациите, които проведохме бяха бурни и емоционални, аз много искам тези разговори да доведат до конкретен резултат", каза още Донка Иванова.

Омбудсманът на Шумен Иван Капралов припомни, че има решение на ДКЕВР от пролетта на 2014 г., в което се констатира, че язовир „Тича" няма санитарно-охранителна зона и съответно водата подавана за питейни нужди не е с добро качество. Питането към регулатора за намаление на цената на водата ще бъде подкрепено и от това решение. Коментирайки неразрешени, с години проблем с мътната вода Капралов заяви - „Има неща, които аз наричам междуинституционални черни дупки. В тях всяка институция действа по закон ,пише предписания, действа по закон, след което нищо не се случва". По думите му, гражданите на Шумен са попаднали именно в такава междуинституционална черна дупка по темата с водата.

„Институциите поеха ангажимента този въпрос да бъде изкаран от дупката и да му се намери някакво решение", каза още общественият посредник на Шумен.

Очаква се областният управител да отправи запитването към ДКЕВР или още днес или през утрешния ден. Подобни запитвания ще бъдат отправени и към Комисия за защита на потребителите и регионалното министерство.

Подробности за исканията на инициативния комитет чуйте от Добромир Драев в прикачения звуков файл.