Набелязаха мерки за обезопасяване на кръстовището на кв.Макак
Набелязаха мерки за обезопасяване на кръстовището на кв.Макак / netinfo

Краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяване на кръстовището към кв. „Макак” бяха набелязани по време на днешната комисия по териториално развитие и селищно устройство към местния парламент. Краткосрочните мерки са свързани с изграждане на контролен пункт на кръстовището, осветяване и поставяне на мигаща жълта светлина, почистване на храсти и дървета за осигуряване на по-добра видимост, поставяне на табели, указващи опасно кръстовище, подновяване на старите пътни знаци, както и набраздяване на второстепенните пътища. Това решение, около което се обединиха членовете на комисията ще бъде внесено в общинския съвет, с искане за осигуряване на средства при предстоящата актуализация на общинския бюджет. Дългосрочните мерки за обезопасяване на кръстовището, където често стават тежки пътно-транспортни произшествия, са свързани с изграждане на кръгово движение.

По време на заседанието на комисията присъстваха и представители на инициативния комитет от квартала. Според председателят на комитета адвокат Гергана Великова за последните три години на опасното кръстовище са станали 12 тежки катастрофи, а от началото на тази година – шест тежки ПТП- та, при едно от които са загинали трима души. „Нашето искане е на това кръстовище да се изгради съоръжение, което да доведе до намаляване на скоростта, тъй като голяма част от шофьорите не спазват ограниченията”, каза Великова. По думите й , според инициативния комитет, организирането на едно кръгово движение ще бъде най-подходящото решение.

По време на комисията стана ясно, че жителите на квартал „Макак” са инициирали подписка, в която своя подпис са положили 370 жители.

На обсъждането на проблема с опасното кръстовище присъства и Спас Петров, чиято снаха и внучка, загинаха при тежка катастрофа, станала именно на това кръстовище. „Моето семейство изгоря и трябва да се вземат спешни мерки това да не се случи и с други”, каза Петров. Той предложи на кръстовището да има постоянно полицейско присъствие и да се сложат камери. "Най-доброто решение е изграждането на кръгово движение, което обаче изисква време", категоричен бе Спас Петров.

По отношение на предложението за изграждане на кръгово движение стана ясно, че може да се свика извънредно заседание на регионалната комисия по установяване на участъците с концентрация на пътно-транспортни произшествия. Решението за дългосрочната мярка – изграждане на кръгово движение, ще бъде изпратено и до областния управител на Шумен, който е поел ангажимента да го препрати към Национална агенция „Пътна инфраструктура”.