МОСВ отхвърли предложението на областния управител за водоползването от язовир Тича
МОСВ отхвърли предложението на областния управител за водоползването от язовир Тича / netinfo

Министерството на околната среда и водите не прие две от предложенията на областния управител на Шумен Венцислав Венков за промяна в условията за водоползване от язовир Тича от МВЕЦ „Моста". Това става ясно от писмо на МОСВ, получено в Областна администрация в отговор на писмото на областния управител от 20 януари тази година, в което той предложи да бъдат променени три от условията за водоползване от язовир Тича, за да не се поставя в риск снабдяването с вода на Шумен, Велики Преслав и Търговище.

В писмото си областният управител предложи да бъде направена преоценка на „контролния обем" и необходимия обем в язовир Тича за поемане на очакван приток, като той бъде увеличен от 240 млн. куб. м. на 260 млн. куб. м.

В отговор от МОСВ пишат, че при изготвянето на месечния график за месеците февруари и март тази година, вземайки предвид обема на язовира и малкия приток, за язовир Тича е определен за поддържане обем 260 млн. куб. с цел най-ефективно регулиране на многогодишния отток на реката, като при достигане на този обем МВЕЦ „Моста" следва да преработва единствено постъпващия в язовира приток.

Според експертите на министерството обемът за поддържане в язовира не може да бъде константна величина, а следва да се определя оперативно в зависимост от факторите, които го обуславят /приток, хидрометеорологична обстановка, пълноводие, наличен обем в язовира/. С месечното определяне на обеми за поддържане в язовира, чрез месечните графици се гарантира рационалното използване на акумулираните води в съответствие с установените приоритети. В МОСВ ежедневно се следи състоянието на комплексните и значими язовири и при необходимост незабавно се предприемат действия за изменение на утвърдения месечен график с цел защита на обществените интереси, се казва в писмото.

Второто предложение на областния управител касаеше промяна на водното количество за поддържане на екологичния отток на река Голяма Камчия, като предложението беше за намалението му от 1,58 млн. куб. м/месец /18,96 млн. куб. м./годишно/ на 0,8 млн. куб.м./месец /9,6 млн. куб. м. /годишно/.

Становището, изразено от МОСВ е, че към настоящия момент не са налице както нормативни основания, така и хидроложки доказателства за промяна в оттока на реката, които да налагат промяна на минималното водно количество от 0,6 куб.м/сек. /18,96 млн. куб. м./годишно/, необходимо за нормалното функциониране на екосистемите в река Голяма Камчия.

От данните за язовира, предоставени от „Напоителни системи" ЕАД, на створа на язовира водното количество с обезпеченост 50% е 6,081куб.м/сек., от което следва, че след язовира в реката трябва да се осигуряват 1,58 млн. куб. м./месечно или годишен лимит 18,96 млн. куб. м., което е потвърдено и с представения хидроложки доклад към предпроектно проучване за водовземане от язовир Тича за производство на електроенергия чрез МВЕЦ „Моста" при издаване на разрешително №01440013/23.04.2010г.

В отговор на третото предложение за изграждането на ново водовземно съоръжение на кота 183,5 м. в писмото се посочва, че не са налице нормативни обстоятелства, които да налагат промяна на влязъл в сила административен акт и технически обстоятелства, които да налагат промяна на схемата и параметрите на вече изградена ВЕЦ.

В писмото се цитират данни, според които за периода 2003-2013 г. притокът към язовир Тича варира от 59,7 млн. куб. м през 2007 г. до 431, 5 млн. куб. м през 2005 г. През отделни месеци на 2007, 2008, 2009, 2012 и 2013 г. обемът е под 200 млн. куб. м, като най-нисък е през 2007 г- 144,4 млн. куб. м.

Според експертите от МОСВ през този период не е възниквала ситуация, която да застрашава питейно-битовото водоснабдяване на Шумен и Търговище, в МОСВ не е постъпвала и информация от двата ВиК оператора за влошени качества на питейната вода.

В заключение от МОСВ уверяват, че министерството, съвместно със своите структури, полага усилия в рамките на своите компетенции за спазване на законовите разпоредби и осигуряване на достатъчно количество и добро качество на води за устойчиво, балансирано и справедливо водоползване.