Какво трябва да знаем за изборния ден
Какво трябва да знаем за изборния ден / netinfo
Разпечатването на изборното помещение и откриването на изборния ден се извършва от председателя на СИК в 6,00 ч. на 28 октомври (по зимното часово време) в присъствието на повече от половината членове на комисията. При откриване на изборния ден в изборното помещение могат да присъстват кандидати за съветници и за кметове, застъпници, наблюдатели, представители на политически партии, коалиции и инициативни комитети, журналисти и явилите се избиратели. Председателят на СИК проверява удостоверенията на застъпниците и наблюдателите, пълномощните на представителите на политическите партии, коалиции и инициативни комитети, както и журналистическите карти.

Гласува се по постоянен адрес, който избирателят има към 27декември 2006 г., съобразно документа си за самоличност. Само онзи избирател, който е заявил до 13 октомври 2007 г. желание да гласува по настоящ адрес, гласува в секцията си по настоящ адрес, където е вписан в избирателния списък. Той не може да гласува в секцията по постоянен адрес. Избирателят удостоверява самоличността си пред председателя на СИК или натоварен от него член на комисията с един от следните документи: лична карта, зелен паспорт, удостоверение по образец на МВР в случаите на изгубена, открадната или унищожена лична карта, военна книжка за наборните военнослужещи.

Избирателят получава от председателя на комисията или упълномощен от него член по една бюлетина за всеки вид избор: 1.бюлетина за съветници; 2.бюлетина за кмет на община; 3.бюлетина за кмет на кметство (ако се провежда такъв избор);

Всяка една от бюлетините се подпечатва веднъж с печата на СИК на мястото, означено на гърба на бюлетината, непосредствено преди подаването й на избирателя.

В кабината за гласуване (извън случаите на гласуване с придружител) се допуска само избирателят, който извършва следните действия:

-влиза в кабината за гласуване сам;

-по желание поставя само в едно от квадратчета срещу името на избраната от него партия, коалиция или независим кандидат знак, изразяващ по недвусмислен начин неговия вот за съответната листа. Може да бъде изразен вот и само за определен вид избор.

-сгъва всяка една от бюлетините, така че означените на гърба на бюлетините места за двата печата да се виждат. Бюлетините се сгъват навътре, за да не се виждат отпечатаните полета с имена на партиите, коалициите и инициативните комитети, както и отбелязаното маркиране.

-излиза от кабината;

- получава от член на СИК плик;

- подава на член на СИК сгънатите бюлетини за полагането на втори печат;

- поставя сгънатите и подпечатани с два печата бюлетини в плика;

- пуска плика с бюлетината в избирателната кутия;

-полага подпис в избирателния списък, след което получава документа си за самоличност.

Не се допуска вписване на специални символи и знаци (букви, числа и др.) в бюлетината, които позволяват да се разкрие самоличността на избирателя. Такава бюлетина е недействителна.

Избирателят с физически или зрителни увреждания гласува в избрана от него подходяща секция. Той удостоверява самоличността си с един от изброените по-горе документи, попълва и подписва декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Когато избирателят е с такова физическо увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията може да разреши гласуването да се извърши с помощта на придружител, посочен от избирателя. Член на комисията не може да бъде придружител. Не се разрешава на едно лице да бъде придружител на повече от двама избиратели. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител.

Гласуването приключва в 19:00 часа. Когато в 19:00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на СИК установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 19:00 ч., но не по-късно от 20:00 ч.