Томислав Дончев
Томислав Дончев / БГНЕС
"Това, което ме радва е, че все по-малко произвеждаме първична суровина и все повече - сложно преработена продукция, с много по-висока добавена стойност". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на честването, посветено на Деня на металурга и на 20-годишното устойчиво развитие на металургичния завод в Шумен - един от големите производители на алуминиеви изделия, предаде БТА.

"Когато някой ми каже, че в България не се произвежда нищо и няма инвестиции, едно от местата където искам да го доведа е тук". Металургията "е един от най-важните и значими дялове на българската икономика. Близо 8-9% от брутния вътрешен продукт е стойността на произведената продукция, експорт за 8 милиарда. Това е индустрия, която има славно минало, убеден съм, че има и славно бъдеще", отбеляза Дончев.

Дончев: След неделя идва понеделник, надявам се политическата емоция да спадне


Той заяви, че е радостен и от факта, че "техническото оборудване, машините, съоръженията, технологиите стават все по-сложни и високи. И днес с гордост можем да кажем, че това е дял от българската икономика, това е индустрия, която не просто оцелява, тя плува свободно на международните пазари и най-важното е, че всеки ден сме по-добри от предишния. Всичко това е и смелост на инвеститорите, и, надявам се, на добро сътрудничество с всички държавни органи - местна власт и държавни институции", посочи Дончев.

Дончев: Няма данни за грубо опорочаване на изборния процес


По повод предходно изказване на Антон Петров - председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, за високата цена на тока за индустрията в България, вицепремиерът каза: "Няма да се направя, че не съм чул повдигнатия въпрос за цената на тока, само да уточня, че не държавата продава ток. Това е пазар и се случва един ден цената да е висока, друг ден да е ниска. Ако има каквито и да е било данни за несъвършенство на този пазар, аз се надявам да ги открием заедно и да ги отстраним. Това е въпрос и на контролни органи, въпрос е и на законодателна инициатива. Няма причина да не променим законодателството, за да гарантира истински, конкурентен, честен, прозрачен пазар", заяви Томислав Дончев.
Пред репортер на БТА Антон Петров уточни, че разговори за намаляването на цената на тока за индустрията са водени и се водят.
БТА