До 1 г. първа клетка на шуменското депо ще бъде запълнена
До 1 г. първа клетка на шуменското депо ще бъде запълнена / Невена Николова
В момента 50% от капацитета на първа клетка на депото за твърди битови отпадъци в кв. „Дивдядово” е запълнен. До 1 година тази клетка ще бъде изцяло запълнена, при положение, че останалите общини от областта не депонират своите отпадъци на шуменското депо. Това заяви по време на пресконференция днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков.

По думите му, преди седмица по време на среща в МОСВ е коментиран въпросът за доизграждането на шуменското сметище. „Ние все още нямаме осигурено финансиране за изграждане на втора и трета клетка и нас, като собственик на депото, ни притеснява влизането на отпадъците на останалите общини”, каза още инж. Йонков. Той припомни, че общината има готов технически проект за доизграждане на депото и администрацията се надява, чрез ОП „Околна среда” да бъдат осигурени средства за това.

Според него, ако останалите общини депонират отпадъците си на шуменското сметище, това ще ускори с около 30% запълването на депото.

Към момента община Шумен има договор за извозване на отпадъци само с община Каспичан, който изтича на 31 декември тази година. Цената за депониране на отпадъците , която е посочена в този договор е 7, 99 лв. на куб. м.

„Ние ще предложим подобни договори на всички 7 общини, включително и на Каспичан, но в тях ще предложим цена за депониране, която е реална и е на базата на одобрената план - сметка от общинския съвет в Шумен, каза още инж. Иван Йонков. Той допълни, че цената от 7,99 лв. в договорът на община Каспичан, не отразява вярно действителните разходи по депото, които сега се носят единствено от община Шумен. Цената за депониране, която ще бъде предложена в договорите на общините със сигурност ще е по-висока, категоричен бе инж. Йонков.