ДКЕВР: Повишената мътност на шуменската вода увеличава цената й
ДКЕВР: Повишената мътност на шуменската вода увеличава цената й / netinfo

Във връзка с поставените от Гражданските инициативни комитети искания за питейната вода в Шумен, ДКЕВР отговори, че по отношение на цената на услугата „доставяне на вода на потребителите" следва да се отбележи, че в одобрената цена са включени разходи, които ВиК операторът не може да спре да извърша, включително разходи за електроенергия, за обеззаразяване и др., като увеличаването на мътността на суровата вода довежда до увеличаване на разходите на обеззаразяване. От комисията напомнят, че цените на ВиК услугите, утвърждавани от ДКЕВР, са пределни цени. Това става ясно от становище на регулатора, изпратено до областния управител на Шумен Донка Иванова, информират от пресцентъра на администрацията.

Според становището на ДКЕВР компетентните институции за дългосрочното решаване на проблема с водоснабдяването на населените места, захранвани от язовир „Тича", следва да изготвят план с конкретни мерки, срокове и отговорници за осигуряване на нормативните изисквания към качеството на подаваната вода от язовир „Тича" за питейно-битови нужди.

В изпълнение на поетите към Гражданските инициативни комитети ангажименти, областният управител Донка Иванова продължава работата по организирането и провеждането в Шумен на работна среща за дискусия относно възможностите за удовлетворяване исканията на гражданите по отношение качеството на питейната вода.