5 села са на сухо, а общо 10 се оформят като безводни в Търговищко
5 села са на сухо, а общо 10 се оформят като безводни в Търговищко / netinfo
5 села от община Търговище са без вода, а общо около 10 се оформят като напълно безводни, ако сушата продължи. Това заяви в интервю за Дарик кметът на общината д-р Красимир Мирев. Селата, в които се осигурява питейна вода чрез водоноски са Цветница, Божурка, Овчарово, Пайдушко и Братово. В още 12 общински села има въведен много сериозен воден режим, подчерта д-р Мирев. Очаква се поне 5 от тях също да останат напълно безводни.

В момента специална комисия проверява водоемите, които се намират около селата, за да установи дали могат да осигурят вода за населените места. Много сериозен е проблемът и с домашните животни, които наброяват около 1500 в едно село. От тях поне 300 са крави, които изпиват по 50 литра вода на ден, което прави ситуацията с безводието още по-критична.

В момента ВиК изготвя проект, който предвижда присъединяването на безводните села към водопреносната мрежа в Търговище. За целта са необходими около 300 000 лв., заяви кметът д-р Мирев. Все още се търсят варианти, откъде да бъдат осигурени тези средства, очаква се в близките месеци проблемът с безводието да бъде разрешен, увери той.

Подробности, чуйте в прикачения файл: /интервю с д-р Красимир Мирев/