40лв. е вече таксата за детски градини и ясли в Търговище
40лв. е вече таксата за детски градини и ясли в Търговище / Диляна Стойчева
Днес на редовното си заседание Общински съвет – Търговище гласува завишаване на таксите за детски градини, ясли, млечна кухня и общежитие.

Според направените промени, родителите ще трябва да заплащат вече 18% от минималната работна заплата, което бе приравнено към 40лв. за детските градини в града. Досега таксата беше между 20 и 40лв. в зависимост от доходите на родителите. В селата месечното посещение на малчуганите в детско заведение ще струва 12% от минималната работна заплата или 26лв. Таксата за детска ясла се завишава по същия начин. Отпада диференцирането според дохода на семейството, тъй като от общинската администрация са на мнение, че всички деца са равностойни ползватели по отношение на отопление, храна и грижи. Изразено бе също мнение, че се злоупотребява при декларирането на получаваните в семействата средства.

Отпаднаха преференциите за деца с един родител и те вече няма да ползват намаление на таксата за детско заведение. Остават тези за деца с увреждания и за деца, чийто родител е с 90% намалена работоспособност.

Намалението от таксата, което ще ползва всяко второ дете в семейството ще бъде в размер на 25% от нея, реши общински съвет днес. Родителите на близнаци ще заплащат такса и половина, а ако близнаците са трима, едното дете ще ходи на забавачка безплатно.

За подготвителните групи в целодневните детски градини ще се плаща такса в размер на 25лв. месечно за всяка учебна година от 15 септември до 31 май, вместо досегашните 16лв.

Според предлаганите промени, ползването на Детска млечна кухня ще струва между 50 и 70ст. на ден. Общежитието става от 10 на 20лв. месечно.