4,00 среден успех от матурата по БЕЛ в Шуменско
4,00 среден успех от матурата по БЕЛ в Шуменско / netinfo

4,00 е средният успех в Шуменско от държавния зрелостен изпит по Български език и литература. В сравнение с миналата година се отчита понижение, като през 2011 г. средният успех е бил 4,20. Повече са и двойките, които тази година са 151. Понижил се е и делът на отличните оценки, те са 149 или около 9%. С най-добри резултати е ПМГ „Нанчо Попович" в Шумен, Н. Й. Вапцаров" и СОУ „ Йоан Екзарх Български". Учебните заведения с най-нисък резултат са училището в Хитрино, това в Каолиново и Професионалната гимназия по машиностроене. „Има леко повишение в средния успех на явилите се на втори държавен зрелостен изпит", обясни Светлана Милева от РИО на провелата се по-рано днес среща между директори на училища и представители на инспектората.

400 среден успех от матурата по БЕЛ в Шуменско
netinfo

Област Шумен се нарежда на 23-то място в страната по резултати от националното външно оценяване за четвъртокласниците. Средният успех е Много добър 4,75. „В сравнение с миналогодишните резултати има леко намаляване с няколко стотни", заяви Албена Тодорова от РИО. Средният успех от препитването по БЕЛ е 4,50, по Математика - 4,50, по Човекът и природата 5,00, а по Човекът и обществото -4,50.

Най-високи резултати са постигнали 7 училища от областния център, като четири от тях показват резултат 4,75. Най-ниски са резултатите в учебните заведения в селата, тези където се обучават билингви и където има слети паралелки, отчетоха от образователният инспекторат.

По-висок от миналата година е средният успех при външното оценяване на седмокласниците. По Български и литература той е 3,81 , а по Математика - 3,73.  258 ученика са получили двойки по БЕЛ, а по Математика слабите оценки са 301.

52-ма садмокласници пък са получили отлични оценки по БЕЛ, а 92 -ма по Математика. Общо 1042-ма от явили се 1492-ма са издържали и двата изпита.

На първо място по резултати е ПМГ „Нанчо Попович". Най-висок е успехът на школата в община Шумен. Най-слаби резултати по БЕЛ са показали в Каолиново, а по Математика в Никола Козлево.