188 зрелостници са се явили на матурата по БЕЛ
188 зрелостници са се явили на матурата по БЕЛ / netinfo

188 ученици са се явили на зрелостния изпит по Български език и литература, който с провежда днес. Това съобщи за Дарик Светлана Милева от „Регионален инспекторат по образование"-Шумен. Заявления за явяване на матурата са подали 215 зрелостници, но 27 от тях не са се явили на изпита, който започна в 08:00 ч. тази сутрин.

Матурата се провежда в три учебни заведения от област Шумен. Учениците от общините Върбица и Велики Преслав са на изпит в Професионалната техническа гимназия във В. Преслав. В Професионалната гимназия по химични технологии и дизайн в Нови пазар са се явили подалите заявления от общините Н.пазар, Каспичн и Никола Козлево, а в учениците от общините Шумен, Венец, Каолиново и Хитрино са на изпит в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Шумен. Зрелостниците имат на разположение 4 часа, за да се справят с Вариант 1 на изпита.

Вторият задължителен зрелостен изпит, който е по предмет по желание, ще се проведе утре. Заявление за явяване са подали 462 ученици, от които са допуснати 451. Най-много желаещи има да се явят на изпит по География и икономика - 302, а най-малко по Руски език - 4.