15 години затвор поискаха за обвинен в умишлено убийство
15 години затвор поискаха за обвинен в умишлено убийство / Дарик-Шумен

15 години затвор поиска прокуратурата за 73-годишния Петър Пенчев Георгиев - Жичката от кв. „Дивдядово", който е обвинен в умишлено убийство. Той е подсъдим за причиняване на смъртта на 50-годишния си съгражданин Кирил Йовков - Македонеца. Убийството е станало на 10 декември 2007 г.

Състав на шуменския Окръжен съд изслуша пледоариите на двете страни и определи четвъртък за деня, в който ще бъде обявена присъдата. Прокурор Ася Петрова призова съда да признае Георгиев за виновен, като му наложи наказание около средното от предвиденото за такова престъпление. Според Наказателния кодекс за умишлено убийство се предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Защитата на обвиняемия поиска делото да бъде върнато за доразглеждане, но това искане не беше уважено от съда. Адвокатът на Георгиев поиска той да бъде оправдан, като посочи, че всички доказателства сочат, че е действал при самоотбрана, защото е бил нападнат пред дома си.

Петър Георгиев е причинил смъртта на Кирил Йовков с нож, като му е нанесъл прободни рани в областта на дясното бедро и сърцето. Двамата са се познавали и често са посещавали едни и същи питейни заведения в квартала. Около 10 дни преди убийството между двамата е възникнал скандал в заведение, заради обиди към Георгиев и негова приятелка.

Роднините на Йовков са завели и граждански искове за обезщетение в размер на общо 150 000 лв.