Занаятчийски работилници разкриха на Червен
Занаятчийски работилници разкриха на Червен / netinfo
От началото на археологическите разкопки на Средновековния град Червен измина един месец. Те се ръководят от русенския археолог Стоян Йорданов, на обекта работят и група британски студенти. Целта е да се изясни какъв е бил обликът на застрояването и какви са периодите на обитаване в седловината между двете части на вътрешния град – укрепената и неукрепената. Това е важно, тъй като досега на това място разкопки не са правени никога.

Търси се информация как северният проход за водоснабдяване се е свъзвал с градските обитавани територии. Разкрити са няколко пласта – от ранния османски период (15 век) и вече се достига до тракийски пласт (3-4 век пр. Хр.), където е открита фрагментирана керамика. Пластовете от периода на Второто царство са няколко, което ще рече, че е имало прекъсвания на обитаването. Според Стоян Йорданов територията вероятно е била заета от работилници. Разкриват се много парчета от железни крици и парчета от стъклена стопилка. На дъното на единия от сондажите има съоръжение с много дупки в пода – вероятно е пещ.

Цял месец участниците в разкопките търсили без резултат стълбата на водоснабдителния проход в улея, образувал се в в терена. Скоро са намерени обаче част от оградната стена на стълбата надолу по склона и се оказва, че посоката й сочи към рова пред цитаделата. Ще се проследи дали и на това място има някаква порта в северната крепостна стена. Находките засега имат само научна, но не и голяма експозиционна стойност. Това е нормално, тъй като около работилниците не може да има битови материали или експонати, или предмети с висока художествена стойност.