/ netinfo
Симпозиумът за съвременно изкуство Ломея 2018 започна на 26 август в с. Бръшлен, община Сливо поле. 9 художника от България ще интерпретират, в това деветнадесето издание, темата „Вода в мрежите“.

На 28 август очакваме към художниците да се присъединят гости от Унгария със специални работилници за деца и техните родители, посветени на р. Дунав. Водната работилница ще се проведе от 10:00 часа с деца и младежи от Бръшлен, които ще правят експерименти и творчески упражнения с водачи от Сдружението „Философски камък“, Будапеща.

Новият маркиращ кораб на ИАППД пристига в Русе

Работилницата за рисуване със светлина ще се проведе следобед и е насочена към по-широк кръг от хора. Различни физични феномени ще се презентират от Балинт Тот от Организацията „Мийтлаб“, Будапеща. След 8:00 часа вечерта, трупа от свободни артисти ще представи пърформанс от новото цирково изкуство „Водната кула“.

Всичко представяно от гостите от Унгария е специално създадено за проект „Мостът“, по който КПНП „Русенски Лом“ работи подкрепен от Дунавския стратегически фонд за проекти. Заедно с културната организация „Културкомбинат“ от Будапеща и община Мантова от Италия анализираме настоящата ситуация на културата и туризма в дунавския регион.

Тук може да се види голям потенциал, множество малко мащабни инициативи от различни заинтересовани страни. Основната цел на нашето сътрудничество е международното свързване на основните актьори - мениджъри, организатори и заинтересовани от региона, чиято работа е посветена на свързването на изкуството, градската среда, забавлението, туризма и Дунав. След Бръшлен, работилниците и пърформанса ще бъдат представени на фестивала Дунапест, в Будапеща, в началото на септември.

Програмата на „Ломея“ ще продължи с творчески процес и изложба, представена при Туристически информационен център, с. Бръшлен, на 1 септември, от 11:00 часа. Следвайки традицията, показаното „на терен“ ще бъде адаптирано и представено в средата на Градската галерия в Русе, на 2 септември, от 18:00 часа.