В Русе подредиха изложба на библиотеката
В Русе подредиха изложба на библиотеката / netinfo
Като народен представител много пъти съм ползвал услугите на Парламентарната библиотека. Щастлив съм, че днес и русенци могат да се докоснат до тази институция, до нейната култура и богатство. В деня, преди да се закълна като народен представител, посетих Парламентарната библиотека за да усетя мириса й, да се потопя в атмосферата й, да почерпя от силата й, сподели Пенчо Милков, по чиято инициатива и на колегите му Крум Зарков и Георги Стоилов, днес се състоя откриване на изложба на Библиотеката на Народното събрание в РБ „Любен Каравелов”.

Г-н Милков изрази щастие от това, че РБ „Любен Каравелов” е предоставила домакинството си на изложбата и възможността на русенци да се докоснат до нея. Изложбата представя Стенографски дневници, Държавни вестници, указател на закони, също така редки и ценни книги, както и извадки от базата данни с изказвания на народни представители от Русе, през 19, 20, 21 век. Парламентарната библиотека e основана малко след Учредителното народно събрание 1879 г. Парламентарната библиотека отговаря за информационното и библиотечно осигуряване на народните представители, парламентарните групи и ръководството на Народното събрание.

Цялата й дейност е свързана с необходимостта от навременното предоставяне на обективна, безпристрастна, отговаряща на запитването информация. Библиотеката съхранява над 350 хил. тома книги и периодични издания. Областите в комплектуването на библиотечните фондове са: политика, право, история, икономика, социални науки и др., съобразени с нуждите на информационното осигуряване на народните представители и парламентарните служители.

„Благодарим на русенската аудитория за интереса към нашата изложба”, каза г-н Красимир Красимиров, от пресцентъра на Народното събрание. „За втори път Парламентарната библиотека излиза от пределите на Народното събрание, през 2014 домакин ни беше РУ „Ангел Кънчев”, и за втори път в град Русе, надявам се и други градове да последват тази инициатива”, сподели г-н Красимиров. На събитието присъстваха представители на държавни и общински институции, културни дейци, общественици и студенти от специалност „Право” на Русенския университет. Изложбата може да се разгледа до 22.11.2017, в РБ „Любен Каравелов” – фоайе ет.2.