Спасиха бебета таралежчета (СНИМКИ)

/ РИОСВ-Русе
Прекомерната грижа на мъж от Русе е причина 6 малки екземппляра от вида таралеж (Erinaceus concolor) да бъдат принудително настанени за доотглеждане в Спасителния център за диви животни на СНЦ „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

Търси се храна за червените ангъчи в базата „Калимок“ в Нова Черна

Жител на кв. „Чародейка“ е намерил възрастен екземпляр, който според него е бедствал. Своеволно го е освободил в природата в близко село. След дни се установява, че животното е имало малки.

РИОСВ-Русе

Експерти на РИОСВ се отзовават на сигнал през почивните дни и намират невръстните таралежчета под бетоновата плоча пред жилищния блок. Предприети са необходимите действия до изпращането им в центъра.

Срещата с таралежи в градска среда не е необичайно явление, тъй като те живеят в близост до обитавани от хора места като селскостопански дворове, предградия, градини, паркове, гробища.

Експерти от РИОСВ-Велико Търново пуснаха в естествена среда пет сухоземни костенурки (СНИМКИ)

Своеволната грижа за животното невинаги е най-доброто, което може да се направи за него. Обикновено през пролетта, лятото и до ранна есен е много вероятно да бъде преместен женски таралеж, който има малки, които ще останат без майка, какъвто е случаят в Русе.

Екоинспекторите призовават гражданите да се обаждат в инспекцията или близкото горско/ловно стопанство при намерен защитен животински вид.

Спасиха ранен щъркел в Дупница

Специалистите от Спасителния център за диви животни са изготвили нарочна инструкция, в която подробно са описани стъпките, които следва да се предприемат при намиране на бедстващ екземпляр.

Тя е публикувана на интернет страницата на инспекцията, на адрес: http://www.riosv-ruse.org/signali/4060-kakvo-da-napravim-kogato-naberim-bedstashto-zhivotno.html