Собственици на ТИР-паркинги дават храна и подслон на шофьори срещу безакцизни горива
Собственици на ТИР-паркинги дават храна и подслон на шофьори срещу безакцизни горива / netinfo

Схема за добиване на контрабандно гориво измислили собственици и арендатори на ТИР-паркинги край град Бяла, Русенско. Срещу безакцизно гориво от резервоарите на обичайно спиращите там превозни средства от Иран, Ирак, Турция и бившите съветски републики те предоставяли на шофьорите храна и подслон. Това разкриха служители от Митница Русе при проведена в неделя операция в района на главния път Русе-София. 

На паркинг, намиращ се на околовръстния булевард “Колю Фичето” край Бяла, инспекторите от мобилната група засекли водач на ТИР с руска регистрация в момент, когато пълнел 20-литрови туби от резервоара на камиона си и ги товарел в багажника на лек автомобил “Пежо” с българска регистрация. В момента пристигането на митническите служители тираджията вече бил напълнил 3 туби по 20 литра и пълнел четвъртата. Човекът признал, че има уговорка със стопанина на ТИР-паркинга да получи храна и подслон за вечерта срещу 100 литра гориво.

На втори паркинг в района на Гара Бяла проверяващите се натъкнали на още по-фрапиращ случай. Открит е товарен бус “Ситроен”, в багажното отделение на който имало два огромни армирани контейнери от PVC с вместимост по един тон. Единият от контейнерите вече бил пълен с 950 литра гориво, а другият очевидно бил в процес на пълнене, тъй като в него имало едва 150 литра. Превозното средство е било с отворена врата и ключове на таблото. Нито стопанина на обекти, нито ннякой от намиращите се в района на паркинга посетители не признал да е собственик на буса и намиращото се вътре гориво. При претърсването не е открит регистрационен талон на возилото. Намерен е само някакъв стар договор за покупко-продажба.

При внимателен оглед в района на същия ТИР-паркинг разследващите митничари се натъкнали и на още един контейнер зад стопанска пристройка. В него имало 420 литра гориво, за които собственикът на обекта потвърдил, че са негови.

Всичките общо над тон и половина горива по двата случая са иззети заедно с буса и в Митница Русе е започнало административно разследване. Общо предотвратената щета за бюджета от спестения акциз е около 1060 лева.