Силистренското депо вариант срещу криза с боклука в Кълъраш
Силистренското депо вариант срещу криза с боклука в Кълъраш / Дарикнюз, архив

Силистренското депо за твърди битови отпадъци да поеме част от сметта на съседния град Кълъраш е обсъждано на българо-румънска среща на властите от двете страни на река Дунав, съобщиха от областната администрация в Силистра.

Сметището на Кълъраш е затворено, предстои изграждане на ново съоръжение, съобщи ръководителят на дирекция „Развитие" в Окръжен съвет-Кълъраш Даниел Щефан. Той се поинтересува каква е възможността боклукът на Кълъраш да бъде поет от силистренското депо за година - година и половина.

Според кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов икономическата обосновка на подобно взаимодействие ще е водещо за българската страна. Той уточни, че няма да постави Силистра в ситуация, която да застраши живота на депото, независимо от изграждащата се инсталация за сепариране и компостиране на отпадъци. Но окончателното становище ще бъде дадено до дни.

Преди 4 години бившите управи на Силистренската и Столичната община договориха приемането на 180 000 тона бали с боклук в силистренското депо. Тогава правителството отпусна 14 млн. лв. компенсация за дунавския град.

Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Силистра е изградено през 2007 г. със средства по програма ИСПА и възможност да функционира 25 години.