Русенец осъди банка
Русенец осъди банка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Русенец осъди банка
37031
Русенец осъди банка
  • Русенец осъди банка

Русенец осъди банка да върне надвзетата лихва. На клиента ще трябва да
бъдат заплатени и разноските по делото. Решението на Русенския районен
съд е прецедент за страната. Според самият ищец и магистрати обаче
най-вероятно казусът ще продължи и пред останалите възможни съдебни
инстанции.

Когато Пламен Иванов завежда иск срещу банката, от която е теглил кредит, не вярва много, че ще спечели. Убеден в правотата си, решава да опита. През лятото на 2008 година той сключва договор за потребителски кредит, по силата на който банката му дава заем в размер на 11 765 евро със срок на изплащане десет години. Договорената годишна лихва за първите 80 месеца е в размер на 9,69 процента, като при промяна на индекса EURIBOR той подлежи на актуализация според договора.

"Трябваше ми кредит, сключих договор с банката при определени условия. Подписахме договора и започнахме да работим. Докато на третия месец ми вдигнаха лихвения процент веднъж, след това пак. В един момент реших да погледна договора и да видя какви са основанията. Забелязах следната аномалия. Ако имам договорен процент, който е свързан с  EURIBOR, а EURIBOR е паднал с 4 пункта към момента, в който аз си поглеждам договора, а те са ми вдигнали с два, това значи, че има нещо не както трябва. Проведохме съответните разговори с хора от банката, преговорите също не доведоха до никъде", казва Иванов.

Така му се наложила до заплати близо 354 евро лихва над договореното първоначално, за което и по-късно подава иск. В съда банката го оспорва с мотива, че разполага с правото да повишава едностранно размера на лихвения процент, което е посочено и в договора, подписан от клиента. Според съда в Русе обаче внесените от Иванов пари над договорените, трябва да му бъдат върнати. До две седмици ще стане ясно дали решението на Русенския районен съд ще бъде обжалвано, като това вероятно ще се случи.