Румънски земеделци търсят български сортове семена
Румънски земеделци търсят български сортове семена / Областна администрация Русе

Темата за окрупняването на обработваемите земи е била в центъра на вниманието на участниците, по време на изнесено заседание на Смесената българо-румънска група в областта на земеделието. Негов домакин беше Гюргево. Българската делегация беше ръководена от настоящия председател на комисията зам.обл.управител Иван Григоров.

В рамките на срещата е станало ясно още, че румънски зърнопроизводители проявяват голям интерес към закупуването на български сортове семена за житни култури. Дискутирана е била и темата за посредниците между производителите и потребителите на селскостопанска продукция и повишаването на крайната цена, до което води това. Обсъдени са възможностите за скъсяване на веригата между производителите и потребителите и механизмите за директна връзка между тях.

Следващото 10-то поред заседание на Смесената българо-румънска земеделска работна група ще се проведе до края на годината. Негов домакин ще бъде Русе. Основна тема тогава ще бъде отново зърнопроизводството и техническите култури.