Продължава проектът за осигуряване на топъл обяд в обществена трапезария
Продължава проектът за осигуряване на топъл обяд в обществена трапезария / снимка:Община Русе

Зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров подписа днес в Министерството на труда и социалната политика договор за безвъзмездна финансова помощ за Община Русе по проект „Осигуряване на топъл обяд – 2016“ по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.

Община Русе получава подкрепа по програмата, като топлият обяд ще се предоставя за периода от 03.05.2016 г. до 30.04.2017 г. в рамките на 12 месеца, включително в празничните и почивните дни на 110 потребители от различни целеви групи. Това са семейства на месечно подпомагане, чиито доход е по-нисък от определения минимален доход, неосигурени и самотноживеещи с децата си, подпомагани по Закона за семейни помощи за деца, както и самотно живеещи лица, получаващи минимални пенсии и скитащи и бездомни хора. Подкрепа по програмата могат да получат и лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на Закона за социално подпомагане.

По проекта ще функционира една обществена трапезария, която се намира в сградата на средношколското общежитие в гр. Русе, ул. „Липник” № 117. Приготвянето на топъл обяд се извършва от Общинско предприятие „Социално предприятие обществена трапезария“ за потребители с постоянен или настоящ адрес в град Русе. Храната се приготвя в кухнята на обществената трапезария и се сервира на потребителите от помощния персонал, след което се консумира на място срещу подпис в присъствен списък за деня на потребителя. Храната се предоставя на съответните представители на целевата групи, за които е постъпила информация от Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе.

Оперативната програма е одобрена от Европейската комисия на 05.12.2014 г. и допринася за постигане на Националната цел за намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 г., в съответствие с целите на стратегия „Европа 2020“. В изпълнение на тази цел, програмата се насочва към лицата, живеещи в най-висока степен на бедност и социална изолация и ще обхване територията на цялата страна. Подкрепата по оперативната програма се реализира чрез два основни типа операции – предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд.