/ Държавна опера-Русе
Една вечер с музиката на Астор Пиацола и Пиетро Маскани подготвя за своята публика Русенската опера. Премиерата на Проекта „Селска чест” - „Метаморфози на любовта” предстои на 21 май.

Операта представя "Дон Карлос"

Спектакълът е посветен на 20-годишнината от смъртта на театралния режисьор-реформатор Йежи Гротовски и на 10-годишнината от смъртта на основоположничката на съвременния танцов театър Пина Бауш.

Държавна опера-Русе

За своя творчески прочит и работата си на сцената споделиха режисьорът Аделаида Якимова-Фурнаджиева, хореографът Зорница Петрова и солистите Марияна Цветкова, Петър Костов, Йоланта Николова и Добромир Момеков.

Баща и син Желязкови са солисти в концерт на Операта

Новата постановка на едноактната опера „Селска чест” изключва предполагаемата битова реалност. Предпочетеният постановъчен стил е веристичен сюрреализъм, при който образите на подсъзнанието носят определено значение - сценична метафора, която, ако бъде осъзната, представата ни за динамичната картина на света може да получи по-ясни очертания.

Режисьорското решение се опира на сюжетната схема на древногръцката трагедия, където има пролог, изложение и край и всичко се случва в рамките на 24 часа на едно място, прочетени през психоанализата на Юнг.

Държавна опера-Русе представя “Душата на акордеона“

Ролите са плътни, максимално изчистени и точни. Набляга се повече на метафората и символа, отколкото на конкретния разказ. Тъй като е едноактна, „Селска чест“ винаги се представя с още нещо.

В случая това е театрално-танцовият спектакъл Метаморфози на любовта (Ден от живота) по музика на Астор Пиацола, чието творчество, макар и с век по- младо от това на Маскани, се съчетава като сюжет и време на действието с неговото.

Диригент на постановката е Сунай Муратов, концертмайстор-Анна Фурнаджиева, хормайстор Стелияна Димитрова-Хернани, а музикалното оформление е на Светлана Бъчварова. Участват още Венцеслав Анастасов, Борис Костов, Теодора Чучурска, оркестърът, балетът и хорът на Държавна опера-Русе.