Нова оперативна програма ще подкрепя млади учени и изследователи
Нова оперативна програма ще подкрепя млади учени и изследователи / netinfo

7 Оперативни програми са планувани за новия програмен период за България, една от тях е нова. Това стана ясно по време на семинар на тема „Подготовка на новия програмен период 2014-2020“, който се проведе в  Областния информационен център. Бяха представени приоритетите, по които ще работят управляващите органи, както и готовността на отделните оперативни програми към момента.

Новата програма се нарича „Наука и образование за интелигентен растеж”. Целта й е да насърчи научни изследвания, както и учене през целия живот. Бенефициенти са изследователи, млади учени, преподаватели, висши училища, научни организации. В отделните програми има и нови приоритетни оси, като например тази за Превенция на риска, от програмата за развитие на човешките ресурси. Целта й е да се вземат мерки за предотвратяване и укрепване на свлачищапо ос 5-"Регионален туризъм" пък вече ще могат да кандидатстват и религиозни организации, за укрепване и ремонт на сгради-паметници на културата или паметници от регионално значение.

Отделните елементи и оси в програмите все още са в процес на дооформяне и все още има възможност за вмъкването на нови предложения. Такива могат да се правят в офиса на Областния информационен центар. Очаква се през новия програмен период процедурите за кандидатстване да бъдат облекчени.