Настаниха първо дете при професионален приемен родител в Силистра
Настаниха първо дете при професионален приемен родител в Силистра / Dariknews.bg

 

Настанено е първото дете в приемно семейство по проект „И аз имам семейство”, по който Община Силистра е партньор и доставчик на социалната услуга „Приемна грижа”. Божанка Атанасова е една от четирите кандидати за приемни семейства в община Силистра, утвърдени от специализираната Комисия по приемна грижа в рамките на проект „И аз имам семейство”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Бенефициент на проекта е Агенция „Социално подпомагане”. Настаненото дете е на 3 г. и половина и се нуждае от специална закрила извън средата на биологичното му семейство, тъй като родителите не са в състояние да осигурят сигурна и стабилна семейна среда. Детето е ставало свидетел на многобройни семейни скандали между родителите, придружени с физическо насилие и след поредния такъв биологичната му майка е потърсила подкрепа в Отдел „Закрила на детето”.

След установяване на сериозна липса на родителски капацитет и нежелание от страна на родителите за отглеждане на детето е проведена екипна среща с участието на представители от Отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” – Силистра и социалните работници от Екипа за приемна грижа при Община Силистра, на която е определен подходящия приемен родител, който да полага грижа за конкретното дете с цел предотвратяване настаняването му в специализирана институция.

В продължение на една седмица са провеждани срещи между приемния родител и детето за подпомагане адаптацията му към новата семейна среда, след което със Заповед на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” е разпоредено настаняването на детето в семейството на приемния родител Божанка Тодорова за срок от 1 година

Между приемният родител и Кмета на община Силистра – д-р Юлиян Найденов е сключен договор за отглеждане на дете от професионално приемно семейство.