Митница Русе започна годината с 2 дознания за заловени общо 2751 кутии нелегални цигари
Митница Русе започна годината с 2 дознания за заловени общо 2751 кутии нелегални цигари / netinfo

Общо 2751 кутии цигари без бандерол бяха заловени в първия работен ден на новата година от служители на Митница Русе. Почти по едно и също време между 21.30 и 22 часа на ГКПП-Дунав мост и ГКПП-Силистра са заловени два румънски автомобила, напускащи страната с укрити огромни количества цигари без бандерол. Нелегалните тютюневи изделия са били натъпкани в тайници на различни места в автомобилите.

Първият заловен автомобил е Дачия Соненца, управлявана от 25-годишния румънски гражданин Щ. Н., който се явил на трасе “изход” на Дунав мост на 2 януари около 21.30 часа. Пред инспекторите от мобилната група младият румънец заявил, че се връща от почивка в България по празниците и не носи нищо особено освен дребни подаръчета за децата. Митническия служител обаче настоял водачът да отвори предния капак на автомобила. В първия момент не се забелязвало нищо подозрително, но на инспекторът му направило впечатление парче черен найлон, който покривал отделението за задвижване на чистачките, почти под предния прозорец на колата. Той надигнал леко края на найлоновото покритие и видял десетки натъпкани в кухината кутии с цигари. Това било достатъчен повод колата да бъде насочена към митническото хале за щателна проверка. Освен открития вече тайник, митничарите намерили и друго голямо количество цигари натъпкани в тонколоната на автомобила. С цигари била пълна и резервната гума, която е закачена от долната част на колата. Кухината над нея също била пълна с цигари.

Митница Русе започна годината с 2 дознания за заловени общо 2751 кутии нелегални цигари
netinfo

Първоначално Щ.Н. не подозирал, че митничарите са открили и тайника в разервната гума и зад нея, затова започнал да си “признава”, че пренася 35 стека цигари или 350 кутии. Когато започнало броенето и ваденето на стоката, се оказало, че стековете са общо 75, а броят на кутиите 751. Всичките цигари са от марката „MARBLE”, а стойността им се изчислява на 5633 лева. Щ.Н. е задържан и срещу него е образувано бързо производство.

Половин час по-късно, около 22 часа, на Митнически пункт-Силистра е спрян за проверка пикап Дачия с румънска регистрация. В него пътували 64-годишният Дж.И. и С.В. /38г./. Двамата били влезли със същия автомобил по-рано през деня, но през ГКПП-Дунав мост, установила справката. Митничарите се усъмнили и насочили колата за щателна проверка. При надигането на задните седалки инспекторите забелязали, че под тях има кухина и тайник, пълен с цигари. При проверката се установило, че въпросният тайник с дълбочина около 35 см. Продължава по цялото дъно на автомобила, а в него спокойно били събрани общо 4 бака цигари или общо 2000 кутии от марката „VERTUS” gold. Стойността на тютюневите изделия по цени на съдопроизводството се изчислява на 15 000 лева.

Двамата пътуващи в автомобила мъже са задържани и ще бъдат обвинени са съучастие в извършеното престъпление, тъй като и двамата са знаели и участвали в укриването на цигарите. И в този случай е образувано бързо производство.
Митница Русе завърши 2012 година с образувани общо 90 дознания, като