Кметът на Община Иваново поиска съдействие от областния управител
Кметът на Община Иваново поиска съдействие от областния управител / снимка:Областна администрация

Срещите на новия областен управител Венцислав Калчев с кметовете на общини в областта продължиха с разговори в Иваново. Калчев и заместниците му Айлян Карамехмедова и Милена Хинкова.се срещнаха с кмета Георги Миланов, председателя на Общински съвет Мариян Драшков, кметове на кметства, кметски наместници и общински съветници. От разговорите стана ясно, че община Иваново среща сериозни затруднения с осигуряването на средства за ремонт на пътищата в малките населени места, които за сега се асфалтират със средства от общинския бюджет.

Друг проблем е набирането на медицински персонал за селата. Общината дори обмисля вариант да поема разходите на медицинското лице, което ще работи в с. Иваново, за да може то да посещава и малките населени места. По време на срещата кметът на община Иваново се обърна за съдействие към областния управител относно собствеността на Ивановските скални църкви и Червен. Миланов информира присъстващите, че са предприети действия и е направено искане собствеността на двата обекта да бъде прехвърлена от Регионалния исторически музей за стопанисване от община Иваново.

За развитие на туризма на територията на общината се предвижда разработването на пристанището в с. Пиргово, къде да могат да акостират туристически кораби. Калчев и неговите заместници представиха на участниците в срещата идеята за сформиране на Обществен съвет към областния управител, като напомниха, че в него могат да участват представители на държавни институции, браншови организации, синдикати, неправителствени организации, представители на граждански сдружения, представители на образователни институции.

По късно областният управител и експерти от областна администрация проведоха открита приемна за жителите на община Иваново. Предвижда се такива приемни да се проведат във всички общини от област Русе.