/ netinfo
Русенската опера, която е изключително активна с образователната си програма и работи активно с училищата от Русе и Русенска област, ще закрие настоящата учебна година 2017-2018 на 12 юни. Във вторник ще бъде представена лекторията „Мюзикъл и оперета за хлапета“, която също по атрактивен начин демонстрира богатството и красотата на музиката и танца, които съставят така обичания жанр на оперетата и мюзикъла.

Камерен концерт в операта

Във всички образователни инициативи с усещането за специална мисия се включват много от солистите и инструменталистите на Русенската опера. Сред най-изявените през изминалата учебна година бяха сопраните Нели Кравченко, Даниела Караиванова, Теодора Чукурска и Лили Харизанова, мецосопраните Петя Цонева и Мая Владимирова, тенорът Димитър Кюркчиев, басите Стоян Стоянджов и Пламен Бейков, който е и автор и водещ на образователните програми.

"Набуко" на сцената на русенската опера

Програмите оживяват и с участието на артистите от балета на Операта Десислава Ангелова, Михаил Дамянов, Моника Иванова, Елка Радулова и Боряна Сърталанска. В течение на тази учебна година учениците се сприятелиха с инструменталистите Богдана Пенева – виолончело и Станислав Иванов – тромпет, флигорна, саксофон, туба, с Александър Евстатиев – флейта и Мертин Налбантов – кларинет, с Велизар Проданов – цигулка, Виктор Йорданов – флейта и Петър Симеонов – валдхорна.

Всички музикални номера акомпанира пианистката Божена Петрова. Интересът на училищата към образователните инициативи на Русенската опера е огромен. Всяка година на образователните концерти-лектории присъстват между 1000 и 1500 от най-малките граждани на Русе.