/ Медика Русе
За поредна година всички пациенти, посетители и служители на Лечебни заведения „Медика“ са закичени с мартеници. Бяло-червените обредни украшения бяха ръчно изработени от членове на Пенсионерски клуб - с. Красен.

Дърво на сполуката грейна с мартеници в Ценово

Превъплътените в митичния образ на Баба Марта самодейките лично посетиха УМБАЛ „Медика Русе“, СБАЛК „Медика Кор“, СБАЛФРМ „Медика“, МЦ „Медика Експерт“ и ДКЦ-2.

Баба Марта зарадва лекари и пациенти
Медика Русе

Те потопиха в народните традиции всеки, който срещнаха по време на двучасовата си обиколка, като раздадоха повече от 600 мартеници. Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

Баба Марта зарадва лекари и пациенти
Медика Русе

Чрез инициатива, ръководството на Лечебни заведения „Медика“ отправя именно това пожелание към всички, които са му се доверили. Според някои теории, здравето се свързва с родовата памет и енергия.

От Ахинора до разсмиването на Баба Марта - легенди и обичаи за 1 март (СНИМКИ)

Те са извори, които носят лекота и благодат, здраве, успехи, спокойствие, разбирателство - ключовете към щастието в личния живот. Съхраняването на обичая за връзване на мартеници, кара хората да се чувстват горди, че са част от общност, запазила традицията толкова дълго.

Баба Марта зарадва лекари и пациенти
Медика Русе

Чрез инициативата организаторите, освен запазване на хилядолетната традиция, целят подпомагане на занаятчийството в малките населени места. Народните занаяти носят в себе си красота, въображение и творчество, което не може да се сравни с продуктите, получени при масовото производство.