Дърво на сполуката грейна с мартеници в Ценово
Дърво на сполуката грейна с мартеници в Ценово
Стародавната българска традиция отново събра млади и стари в центъра на Ценово. Те украсиха с мартеници дървото на сполуката като отправиха благослов за здраве и добруване, за щедра реколта и пълно възраждане на природата.

От Ахинора до разсмиването на Баба Марта - легенди и обичаи за 1 март (СНИМКИ)

В инициативата се включиха ученици от ОУ „Христо Ботев“, членове на Женския пенсионерски клуб „Млади сърца“ и Центъра за пълнолетни лица с увреждания, самодейци от местното читалище.

Предварително възрастните жени и учениците бяха изработили мартеници от естествени материали като отправиха посланието „Баба Марта бързала, мартенички вързала“.

Своите символи на възраждащата се пролет закичиха кметът на общината д-р Петър Петров, секретарят на общинската администрация Мария Найденова и много граждани. Денят започна с изненада за служителите и посетителите на общинската администрация.

На всеки Баба Марта подаряваше бяло-червени символи на пролетта. Мартеничките бяха изработени от обитателите на Центъра за възрастни хора с увреждания. Предвестничката на пролетта отправи благопожелания и в кабинета на кмета на общината д-р Петър Петров.

Пискюлите на Пижо и Пенда радостно се усмихваха и се полюляваха от сградата на читалището и от ОУ „Христо Ботев“. Учениците се надпреварваха в изработването на най-оригинална мартеница.

Честита Баба Марта! (СНИМКИ)

Членове на „Млади сърца“ организираха посещение в Дома за възрастни хора в с. Бистренци. Жените подариха на домуващите по ръчно изработена мартеница, китка с кокичета и плодове. Ценовки се погрижиха и за повишаване на емоционалния градус.

Доброто настроение придоби нови измерения след легендата за Баба Марта, изпълнението на любими народни песни и хумористична постановка. В следобедните часове в салона на Народно читалище „Христо Ботев“ се проведе празник на самодейността.

Певци и танцьори от четирите училища в общината изявиха своите таланти, защото от години 1 март се отбелязва и като Ден на самодееца.