/ / ThinkStock/Getty Images
Разградският окръжен съд определи мярка "задържане под стража" за 26-годишния мъж, обвинен за компютърни престъпления и изпиране на пари от престъпна дейност, съобщиха от съдебната институция.

Той бе задържан с още двама при специализирана акция на 13 май. По време на операцията са претърсени няколко имота, иззети са седем автомобила, три преносими компютъра, 30 мобилни апарата, пет броя флаш памет и сумата от 35 170 лева. При претърсване на негов имот е намерен и компютър с включена програма за отдалечен достъп. Предполага се, че чрез него обвиняемият се е сдобивал с информация за сметки на различни хора, като извършвал нареждания и превеждал пари по сметки, до които е получавал достъп.

Държавното обвинение изтъкнало, че до момента мъжът е осъждан три пъти с влезли в сила присъди за използване на данни от чужди платежни инструменти и банкови карти без съгласието на титулярите им, има трайно изградени престъпни навици. Според прокуратурата деянията му се характеризират с висока степен на обществена опасност.

Защитата на обвиняемия пледирала, че обвинението е повдигнато преждевременно без да са събрани достатъчно доказателства. Самият обвиняем в съдебната зала заявил, че не е извършил това, в което го обвиняват и не е получил никакви имотни облаги.

Съдът е счел, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, да извърши друго престъпление или да възпрепятства разкриването на обективната истина като повлияе на свидетелите, дали показания.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.
БТА