От олимпиадата по история: бронзов медал за седмокласничка от ОУ“Васил Левски“-Разград
От олимпиадата по история: бронзов медал за седмокласничка от ОУ“Васил Левски“-Разград / Фейсбук
Седмокласничка от Разград се класира на трето място на 10-тата Национална олимпиада по история и цивилизация.
Александра Любомирова бе единственият представител на Лудогорието на престижния форум в Сливен, в който са участвали 109 седмокласници и дванадесетокласници. Тя е ученичка в 7“а“ клас в ОУ“Васил Левски“-Разград, от пети клас се подготвя при учителката по история Таня Коцева, всяка година е на областните кръгове от олимпиадата, която има национален етап само за 7 и 12 клас.
До националния кръг се стига при поне 60 точки от областния, Александра имаше 69 – разказа за Дарик-Разград Таня Коцева. Финалният етап е бил в сливенската Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ от петък до днес. В първия етап участниците са имали 20 задачи със свободен отговор, трябвало и да напишат текст от 2 страници анализ на исторически документ за Пуническите войни. Няколко от участниците имат пълни шестици от първия етап, Александра е с 5,75. Във втория ден младите историци са препитвани устно по целия учебник за 7 клас от членовете на Националната комисия, която е председателствана от проф.д-р Красимира Табакова и в нея влизат още преподаватели от Софийския университет и учители от НГДЕК. Александра се представи блестящо и бе класирана на трето място – с гордост съобщи нейната учителка. За постижението си момичето  има бронзов медал, а оценката над 5,50 я класира за прием в НГДЕК. Обсъждан е и още един бонус за победителите, за който обаче не е сигурно дали ще е валиден – 50 точки повече на външното оценяване.
На този етап Александра не смята да се възползва от възможността да учи в Класическата гимназия в София, насочила се е към езиците и вероятно ще кандидатства в ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, но няма да спре да се занимава с история – коментира Таня Коцева.
Това не е първо отличие на възпитаник на ОУ“Васил Левски“-Разград от Национална олимпиада по история. През 2012 г. Атанас Груев бе победител в тогавашното издание на престижния форум. 

От олимпиадата по история: бронзов медал за седмокласничка от ОУВасил Левски-Разград
netinfo