През следващите 2-3 часа, времето над Източна България ще се влошава. Очакваме много скоро да се образуват гръмотевични бури над Варна, Шумен, Добрич, Балчик, Русе, Силистра, Разград, Търговище и Бургаска област. Повишава се вероятността и от едра градушка, съобщиха от MeteoBalkans.



Дневните стойности в понеделник ще останат без промяна, като на повечето места ще са между 24-26°С. Температурите ще са най-високи над Горнотракийската низина и Дунавската равнина  – до 27-29°С. Ще духа до умерен вятър от Северозапад. 

Екипът на MeteoBalkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за понеделник- 19 юни. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма.)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв. м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни валежи или “обложени” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Отново ще има условия за наводнения. 

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв. м.

Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).