Лошото време вече нанесе сериозни щети в някои райони на Балканите.

Над 200 души са евакуирани и е обявено извънредно положение в 52 общини в Сърбия след поройните дъждове, които в рамките на два дни причиниха наводнения, свлачища, разрушаване на мостове и пътища и повреждане на друга общинска инфраструктура, съобщава Хина.

Ситуацията е най-критична в района на град Кралево в централна Сърбия, където десетки къщи бяха наводнени, а мост на път, водещ към Югоизточна Сърбия, се срути.

В Крагуевац градската болница беше наводнена и се наложи да промени работния си режим, приемайки само спешни случаи.

Вълната от наводнения се насочва към южната част на страната.

Според държавната телевизия РТС пожарникари и спасители се намират на терен в централните и западните общини, където местните реки и потоци са излезли от коритата си в Ягодина, Тръстеник, Брус, Косерич и Сокобаня.

Стотици къщи и стопански постройки, обществени институции, включително болници, и хиляди хектара земя са наводнени. Съществени щети са нанесени на пътната инфраструктура.

Националната хидрометеорологична служба предупреди, че обилни дъждове се очакват днес в източната и югоизточната част на страната, като повишение на нивото на водите се очаква при най-малко три реки в Източна Сърбия, което може да наложи вземането на спешни мерки за защита от наводнения.

Прогнозира се намаляване на валежите в неделя следобед.

Бедствие в Северозапада: Порои, наводнени къщи и пътища, евакуирани хора

Изключително силните дъждове са засегнали зони в западната част на гръцкия град Солун, както и центъра му, заяви за АНА-МПА директорът на службата на гражданска защита за региона на Централна Македония Хараламбос Стергиадис.

Той посочи, че обилните валежи са засегнали и района на Мудания на полуостров Халкидики, където е имало прекъсвания на електроснабдяването, а също и зоните на Полихни, Тумба и Диавата.

Служба е получила над 300 спешни обаждания в цяла Северна Гърция, включително Солун и Халкидики, във връзка с изпомпване на вода, отрязване на опасни дървета и транспортиране на хора до безопасни места. Няколко пътища в региона също са наводнени, блокирайки трафика.

Същевременно кметът на Кастория Янис Корендзидис е поискал обявяване на извънредно положение в неговото населено място от регионалния управител на областта Западна Македония Йоргос Касапидис, след като поройни дъждове причиниха големи наводнения и засегнаха също така и земеделската продукция.

Националната метеорологична служба предупреди, че дъждовете и бурите с гръмотевици и възможни градушки ще засегнат повечето зони на страната, включително островите, днес около обед и вечерта, посочва в. "Катимерини". 

Проливните дъждове през седмицата предизвикаха проблеми на няколко места в Република Северна Македония. От тази сутрин е спряно движението по пътя Прилеп - Градско заради преливането на река Раечка на мястото, където се изграждат два нови тунела, което е направило пътя непроходим. 

Силна буря и проливните дъждове засегнаха и Крива паланка, в близост до границата с България. Реката е преляла, има отнесени пешеходни мостове, наводнени са няколко къщи, активизирани са свлачища.

Снощи е заседавал Общинският щаб за гражданска защита, днес започва оценката на щетите, ще бъдат затворени критични пътни направления и ще бъде въведена забрана за движение по пешеходните зони около речните корита, информираха от Община Крива Паланка.

Паднали дървета има и на територията на община Куманово, нивото на много реки е силно повишено.

През миналата седмица от големите дъждове силно пострадаха и Велес, и Делчево, където щетите по пътната инфраструктура бяха изчислени на около един милион евро, информира кметът на Делчево Горан Трайковски. 
БТА