/ Thinkstock/Getty Images
29-годишен мъж ще изтърпи ефективно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца за извършена телефонна измама при условията на опасен рецидив - съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

„Муле” се усети и пресече телефонна измама за 10 000 лева

До присъдата се стигна, след като подсъдимият признал вината си и сключил споразумение с Районната прокуратура, което било одобрено от състав на Разградския районен съд.

Споразумението е окончателно и е влязло в сила вчера, 18 юни. Подсъдимият бил безработен и решил да си осигурява средства за живот чрез телефонни измами. На 21 декември 2018 г. Димо започнал да набира различни стационарни телефони от своя мобилен телефон. Така попаднал на домашния телефон на жена от село Дянково. Преправил гласа си като женски.

Нарочената за телефонна измама жена оприличила гласа на дъщеря си. През плач „дъщерята“ обяснявала, че гръмнал бойлера в дома й и след инцидента не вижда. За лечението били необходими 12 000 лева. Съобщила също, че е в болница и лекар ще се свърже с майка й, за да му предаде сумата за лечението.

4820 лв. литнаха от тераса към телефонните измамници

Веднага след това, той е позвънил отново на същия стационарен телефон и се представил за д-р Здравков. Поискал да знае дали парите за операцията са осигурени. Жената обяснила, че разполагат само с 8000 лева. Получила инструкции да ги постави в черен найлонов плик и да ги остави пред електрическо табло пред дома си.

Със свой познат подсъдимият отишъл до село Дянково. Намерил адреса и взел парите. От тях платил 500 лева на познатия си за услугата. Измамената жена установила, че е жертва на престъпление няколко часа по-късно, след като се чула с дъщеря си.

Слаба реколта от Гецово за телефонните измамници – само 200 лева

Извършителят на телефонната измама бил установен по записи от камери. Той признал вината си. Мъжът е осъждан многократно. До извършване на телефонната измама срещу него влезли в сила 5 съдебни акта, два от които също за измами. Тези осъждания обуславят и квалификацията „опасен рецидив“. Сумата на измамата подсъдимият възстановил на потърпевшата жена от село Дянково.

Предстои той да бъде преведен в затвора в Белене, където ще изтърпи поредната ефективна присъда.