Захари Георгиев: Държавата иска да сложи ръка върху имотите на Окръжна болница
Захари Георгиев: Държавата иска да сложи ръка върху имотите на Окръжна болница / dariknews.bg/ архив
Захари Георгиев: Държавата иска да сложи ръка върху имотите на Окръжна болница
38761
Захари Георгиев: Държавата иска да сложи ръка върху имотите на Окръжна болница
  • Захари Георгиев: Държавата иска да сложи ръка върху имотите на Окръжна болница

Това, което прозира в опита на държавата да вдигне капитала си в МБАЛ-Пловдив, е постигането на мнозинство при вземането на разпоредителните решения, заяви пред Дарик депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев. По думите му лечебното заведение разполага с доста имоти, които биха могли да се обособят и да се предложат за продажба. Справедливо е общините да искат да си вдигнат капиталовия дял в многопрофилните болници, допълни той. Депутатът обвинява здравния министър в позицията му, според която „държавата - това са министерствата". Георгиев припомни, че общините също представляват държавата и според Конституцията собствеността им е неприкосновена. /Чуйте и от прикачения звуков файл/

Народният представител също пита министър Константинов какви мерки ще бъдат предприети, за да се опростят процедурите по отпускане на жизненоважни лекарства за пациентите с онкологични заболявания. С новата наредба на здравното министерство пациентите с онкологични заболявания са подложени на нечовешки унижения в преодоляването на бюрократичните бариери, категоричен бе Захари Георгиев. По думите му процедурата за отпускане на лекарството, което се използва за хормонална терапия при рак на млечната жлеза, отнема минимум десет дни.

В наредбата е записано още, че протоколите следва да се издадат в срок от три дни до два месеца, което е другата недомислица, когато става въпрос за жизненоважни лекарства, каза още депутатът.