/ Агенция „Митници“, архив
Митничари откриха 1718.8 литра нелегален алкохол и един нерегистриран обект за дестилиране, при четири проверки през октомври, съобщиха от Агенция "Митници".

Най-голямото количество е открито на 18 октомври при проверка в частен имот в село, намиращо се на територията на област Пазарджик.

Откриха голямо количество контрабанден алкохол в Монтанско

В жилищна постройка са открити 78 пластмасови бутилки, всяка с вместимост 10 литра, съдържащи безцветна течност с мирис на алкохол. Общото количество е 780 литра.

Алкохолно съдържание на течността в бутилките е вариращо от 45˚до 95˚. От собственика на имота не са представени документи удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз.

Нелегален алкохол, разпределен в пластмасови бутилки с различна вместимост, е открит при друга проверка, извършена на 27 октомври. След получена оперативна информация митнически служители извършват контролна покупка на 10 литра ракия от мъж на 62 години, жител на село в община Братя Даскалови, област Стара Загора.

В хода на контролните действия е установено, че в стопанисвания от мъжа жилищен имот се съхраняват 308 литра безцветна течнст с моирис на алкохол, без документи.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура-Пазарджик и Районна прокуратура Стара Загора- Териториално отделение-Чирпан. 

Конфискуваха 47 литра нелегален алкохол от дома на мъж в Дупница

На 9 октомври е извършена проверка на регистриран малък обект за изваряване на етилов алкохол в друго пазарджишко село. В близост до помещението, в което са разположени съдовете за дестилация са открити пластмасови бутилки с 627.8 литра течност с различно алкохолно съдържание - от 30˚ до 73˚.

На 3 октомври митническите служители установяват, че се извършва изваряване на ракия в нерегистриран по ЗАДС обект, намиращ се село в община Карлово. Задържани са 2 броя съоръжения за дестилиране с вместимост 160 и 500 литра. Открити са и 3 литра изварен алкохол. 

По тези два случая са съставени актове за установяване на административни нарушения.