Лазар Влайков
Лазар Влайков / netinfo
Върховният административен съд решава днес правомерно ли е отстраняването на Лазар Влайков от поста му като общински съветник в Септември. След като правомощията му бяха прекратени от Общинската избирателна комисия, той заведе дело и го спечели пред Административния съд. То обаче е обжалвано от комисията на по-висша инстанция.

Повод за отстраняването станаха три поредни отсъствия на Влайков от сесии на градския парламент, докато беше под домашен арест. Мярката му беше наложена, след като на 31 август срещу 1 септември миналата година с личния му пистолет беше застрелян ресторантьорът от село Виноградец Наско Тонкев.

Административните магистрати решиха, че отстраняването на Влайков е незаконосъобразно. Мотивът - за третото заседание, от което е отсъствал, той е уведомил надлежно, че не може да участва, тъй като по същото време е призован като обвиняем в Окръжния съд в Пазарджик. Това е преценено като уважителна причина.

Със същото решение е отменено обезсилването на удостоверението на Влайков като общински съветник, както и обявяването за избран на следващия в листата на ГЕРБ – Йордан Кръстев.