ВМЗ - Сопот излезе на печалба
ВМЗ - Сопот излезе на печалба / снимка: dariknews.bg/архив

Три пъти са нараснали приходите от продажби на ВМЗ – Сопот за второто тримесечие на годината, спрямо същия период на миналата година. Това сочат данните в отчета на държавното дружество, публикувани на сайта на Министерството на финансите.

Според отчета доходите са се увеличили от 10,8 млн. лв., считано към 30 юни 2013 г., на 33,5 млн. лв. за първата половина на тази година. За сметка на това държавната фирма отчита спад в доходите от други дейности – от над 1 млн. лв. за миналата година на 347 хил. лв. към средата на тази година.

Продажби на специална продукция по по-голям брой договори са вдигнали приходите на оръжейницата, потвърди пред Дарик изпълнителният директор на ВМЗ Иван Стоенчев. „Имаме осигурена работа до края на годината, но няма да коментирам подробности“, допълни той.

ВМЗ - Сопот произвежда специална продукция - противотанкови снаряди, артилерийски муниции, авиационни ракети и др. Продава изделията си най-вече в чужбина, но не и за нуждите на българската армия.

Бившият икономически министър Драгомир Стойнев обяви в Сопот през май, че ВМЗ има поръчки и работи. Той допълни, че се очакват и нови инвеститори, които да осигурят работа в дружеството.

2310 души работят в момента в оръжейницата, като продължаваме да наемаме още работници, допълни инж. Стоенчев. В края на 2013 г. близо 900 души бяха съкратени от ВМЗ – Сопот поради липса на поръчки. След като работа бе осигурена, фирмата постепенно започна да наема хора.