/ БГНЕС
Кметът на Септември Марин Рачев би трябвало да се яви на две дела днес, като според графиците на Окръжния съд, и двете са насрочени за 11:00 часа. Това не означава непременно отлагане на някое от тях, защото има възможност на едното да присъства лично, а на другото да бъде представляван само от адвокат.

Спецпрокуратурата обвини кмета на Септември Марин Рачев в безстопанственост

По-тежкият казус е по обвинението за укриване на данъци за над 115 хиляди лева от една от фирмите му - ЕТ „Марин Рачев - Менсъл“ за времето от 2005 до 2007 година. Казусът върви към приключване на първа инстанция в Окръжния съд.

Неточна експертиза и грешки в обвинението отложиха делото срещу кмета на Септември

В предишното заседание прокуратурата поиска 5 години ефективна присъда и конфискация на имущество. Предстоят пледоариите на адвокатите и евентуално вземане на решение от магистратите. Второто дело е също в Окръжния съд по жалба на Рачев срещу Иванка Кърджийска, активистка на местното гражданско сдружение, опитващо се да оказва съпротива на настоящата местна власт в града.

Още двама от Община Септември са с повдигнати обвинения

На първа инстанция жената е призната за виновна за това, че на 9 септември 2017 година пред сградата на общината в Септември е разгласила позорни обстоятелства за Рачев в качеството му на кмет. Клеветата е нанесена публично и е разпространена чрез репортаж на национална телевизия. Кърджийска е осъдена на първа инстанция да плати глоба от 1 200 лева, но обжалва решението.