/ снимка: Кирил Кирилов
ВиК инвестиции
97934
ВиК инвестиции
  • ВиК инвестиции
Около 15 млн. лв. е инвестицията, която ВиК-Пловдив ще направи в следващите пет години". Това съобщи в интервю за Дарик главният инженер на дружеството Антон Гълъбов.

В по-краткосрочен план – основно тази и малко през 2019 г., предстоящите планирани ремонти са следните: подмяна на етернитов водопровод по бул. „Никола Вапцаров“ в участъка между кръстовищата с „Димитър Талев“ и „Македония“; подмяна на мрежата по ул. „Лайпциг“, където има проблеми с налягането по високите етажи; подмяна на два участъка на етернитов водопровод между блок 82 и 92 на ул. „Ген. Кесяков“ в ЖР „Тракия“.

В по-дългосрочен план ремонтите са съгласувани с инвестиционните намерения на общината, каза инж. Гълъбов. Предстои подмяна на водопроводите на ул. „Иван Вазов“, ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Иван Перпериев“, както и бул. „Марица Юг“ в участъка от Водната палата до Адата.

Ще бъдат направени мащабни ремонти и в някои от пловдивските общиниАсеновград, Куклен, Хисар, Раковски, Калояново и Първомай.    

ВиК аварии оставиха десетки семейства без вода

Надяваме се догодина да стартира водният цикъл на Пловдив,
коментира експертът. Ще бъдат подменени водопроводите и канализациите на около 30 улици в кв. „Кършиака“. Успоредно ще бъде извършена и реконструкция на Пречиствателна станция-Пловдив.

Ще бъдат направени два нови биобасейна, нова пясъчноуловителна инсталация, ще се инсталират съоръжения, които ще пречистват фосфора от отпадните води, както ще има и цялостна подмяна на въздуходувните инсталации за биобасейните и подмяна на голяма част от тръбната разводка.

От анкетно проучване на Дарик стана ясно, че част от клиентите на ВиК-Пловдив се оплакват от ниско налягане по високите етажи, както и от чести разливи по мрежата, загубите от които не се поемат от дружеството, а са за сметка на абонатите.

Инж. Гълъбов обобщи, че ежедневно в областта се извършват средно между 7 и 10 ремонта вследствие на аварии. Основната причина за тях е остарялата ВиК мрежа, но проблемите се дължат и на строителни дейности – когато по непредпазливост работници пробиват водопроводите, наложителната подмяна на тръби и съоръжения, което също налага спиране на водата на домакинствата.

По отношение на летните режими в асеновградски села като Червен, Долнослав, Горнослав, Добростан и други, служителят на ВиК и кметът на Червен Атанас Игнатов се обединиха около идеята, че там положението значително се е подобрило през последната година.

Освен обновяване на мрежа и съоръжения, водното дружество съвместно с община Асеновград са предприели превантивни мерки да не се ползва питейната вода с поливни цели. Игнатов обяви, че водата не стига до тях на помпен принцип, а идва от каптажи и дългото засушаване се отразява негативно на дебита на живителната течност.

Проблемът с водоснабдяването в Първенец е разрешен. Припомням, че там около 7-8 дни нямаше вода. Причината  е, че на ВиК екипите се наложило да чистят мрежата от строителни отпадъци и камъни, попаднали там по време на работата на фирми подизпълнители.

Чуйте повече от приложеното аудио.