/ DarikNews
Такса "Битови отпадъци" в Пловдив се вдига с 0,3 промила, решиха днес общинските съветници  под тепетата. С 28 гласа "за"  повишението на такса смет от 1,5 на 1,8 промила беше гласувано, макар че приемането му бе на ръба, тъй като за това са нужни поне 26 гласа. Първоначално "за" новия размер на такса "Битови отпадъци" гласуваха 25 души, но председателят на Общинския съвет Александър Държиков поиска прегласуване и увеличението, поискано от кмета на Пловдив Здравко Димитров, бе прието.

Общинският съвет в Пловдив гласува за нов 120-милионен заем, вдига такса смет и данък МПС

Повишени бяха и няколко вида данъци под тепетата. Те засягат основно обикновените пловдивчани, но не и бизнеса. Вдигнат бе данъкът върху придобиване на имущество, който скочи от 2,5 на 3%. Съветниците вдигнаха и туристическия данък за следващата година. Той скача двойно за категория една звезда - от 0,20 на 0,40 лв., с една трета за две звезди - от 0,40 на 0,60 лв., за тризвездните хотели налогът се вдига от 0,60 на 0,80 за нощ, за четиризвездните - от 0,75 на левче, а за петзвездните хотели от 1 лев на лев и 20 ст. на нощувка.

Зико проведе консултации за 120-милионния заем от Европейската инвестиционна банка

Намален бе данъкът върху най-новите автомобили - тези, с екологичен клас Евро 5 и Евро 6. От 0,80 налогът става става 0,75  за клас Евро 6, а за по-ниският клас - Евро 5, данък МПС се намалява от 0,60 на 0,55. За останалите коли и превозни средства данъкът остава непроменен. 

Промените в Наредбата за данъците бяха направени с 26 гласа "за" и 16 против". Според управляващите след актуализацията на налозите, в общинската хазна ще влязат около 3 милиона лева повече.

"Данъците в Община Пловдив няма да се вдигат заради заема от Европейската инвестиционна банка", каза по време на сесията кметът Здравко Димитров. Той допълни, че с намаляването на налога за най-екологичните автомобили, е изпълнил обещанието си пред пловдивчани да намали данък МПС. 

Пловдив ще тегли заем от 120 млн. лв., дадоха мандат на кмета за преговори (СНИМКИ)