/ БГНЕС
Тъкачеството с вълна е сред най-старите занаяти в карловския край. В миналото хората са правили от вълната на животните предимно постелки и завеси, а днес се изработват сувенири, които са подходящи за украса на коледната трапеза, съобщава БГНЕС.

В навечерието на Рождество Христово, майстори и занаятчии от Карлово изработват плодове и зеленчуци от плъстена вълна. Най-новата атракция тази година са тиквите. Идеята се поражда, защото в момента е сезонът на тиквите и те присъстват на почти всяка коледна трапеза. В едно от ателиетата на Бухаловия хан се изработват и икони от дърво с образа на Иисус Христос.

Скоро се очаква да стартират и курсове, с които да предават на бъдещите поколения древните занаяти. В Карлово обещават да пазят занаятите и традициите, запазени през вековете.

Мадлена Хашънска - автор на тикви от пластена вълна казва, че истинската вълна е от животните. „След като вълната от овцете се изпере, после вълната се разчепква на дарак, за да стане по-пухкава и след това започва пластенето”, добавя тя. 
БГНЕС